Mitä tänä viikonloppuna Turussa oli Naton hornetti-lentoharjoitukset käsittääkseni, ja siinä yhteydessä oli lentokentälle myynnissä lentonäytökseen pääsylippuja, niin taas tuli mieleen mitä olen jo pitkän aika sitten selvitellyt lentolupakirjan hintaa ja selvitellyt lentoliikenteeseen liittyviä asiakirjojen sisältöjä ajankuluksi muutamia kertoja. Käytännössä varallisuuteni ei anna koskaan elämäni loppuaikana myöden hankkia lentolupakirjaa.

Lentoharrastus-utopiaunelmaani nyt ei liity asiaviihdepuolta, mutta mitä olen mielenkiinnosta selvittänyt merenkulku-oppilaitoksen ammattipätevyyteen sitä hakuvaatimuksia koulutukseen.

Alemman tason ammattitutkinnossa saa ammatillisen pätevyyden toimia mm. Perämies -tittelillä aluksilla. No siinä on varmasti työpaikka-tarjontaa, mitä on valmis sitten lähtemään noille kansainvälisille vesille rahtialuksien miehistön perämies-hommia hoitamaan. Elämäntilanteeni huomioiden melkein olisin valmis omistamaan loppuelämäni tämän kaltaisen ammatin hoitamiselle, jos olisi käytynä tuo merenkulku-oppilaitoksen ammattitutkinto.

No sitten se asiaviihde – puoli perämies-ammattiin liittyen vesillä.

Varhaisimpia koulutusmuotoja erityisesti käsityö-ammateissa on ollut jonkinlainen mestari-oppipoika -asetelma siinä ammatin siirtämisessä seuraavalle sukupolvelle. Oppipojasta on myös käytössä suomen kielessä sanaa ”Kisälli”.

Kun mestari on siirtänyt kaiken osaamisensa oppipojalleen ammatistaan, koulutuksen seuraavassa vaiheessa voi pätevöityä itse mestariksi. Mestariksi valmistumisen jälkeen edellisen koulutusasteen valmistuneen tehtävä on etsiä itselleen uusi oppipoika, suojatti talliinsa. Ja taas ammattitaito siirtyy eteenpäin sukupolvien yli.

En tiedä, kuinka yleistä nykypäivänä enää 2020-vuosikymmenellä on, varmaan joskus ollutkin, että rahtilaivastojen miehistön perämiehen ammattitaidon voi hankkia mestari-oppipoika -koulutusopetussunnitelman puitteissa.

No asiat erikseen ja vitsit erikseen. Tuolla merenkulku-ammattioppilaitoksessa ei ole perämies nyt ainoa amattinimike, minkä ammattitaidon sieltä voi hankkia, siellä on myös koneistajaa ja liittyen paljonkin varmaan nykyään myös sähkötekniikkaan sitä osaamista vaaditaan sielläkin. Itse en välitä miehistä mitenkään perän perään ollen, mutta tuo yhdyssanana siihen liittyy tiettyä homoeroottista sävyä, mikä tekee siitä jollain tavalla huvittavan oloista toisinaan ilman mitään ihmisryhmän tai seksuaalivähemmistöjä mitenkään väheksyen.