Mitä olen tuonut julkisuuteen, että Britis Blues Invasion -polven kitaristit, joista musiikin ja kitaransoiton ystävien iloksi on useampi vielä aktiivinen bisneksessä ja hengissä, vaikka kyseinen nuorisosukupolvi on kultaisen 1960-luvun nuorisoartisteja ja -soittajia. Se sukupolvi on suurin syy sähkokitaraharrastukselleni, vaikka olen vasta 40-vuotias, eikä Clapton, Jimmy page, Brian May, Mark Knoplfer muiden muassa, joka jälkimmäisin mainittiin tässä otsikossakin, kerron nyt taustat, miten innostuin folk-metallista ja -rockista ja nimenomaan Suomen kansalaisena syntynyt, kotimaista, valmistettu syvien metsien ja tuhansien järvien maassa kulttuurisisälloltään, ensisijaisesti hienoa suosia kotimaista.


Katsoin muutama kuukausi takaperin Mark Knopflerin kiertueelta koko pitkiä konsertteja, joita miehen virallisella luultavammin Youtube-profiilissa voi katsoa, uusin on tätä kirjoittaessani muutaman kuukauden takaa, sen lisäksi, että kuuntelin "Kingdom of Gold" -privateering -tuplaCD:n toisella levyllä, niin aloin kaivamaan Mark Knopflerin kelttivaikutteita, onko mitään irkkuvaikutetta. Soundin puolesta voisi kuvitella näin olevan. On niissä Dire Straits myohemmin 1985-> maailmanlaajuinen megasuosio, vaikka Knoplfer on henkiloitymä todellisen blueprint - milestone piece "Sultans of Swing" varhaisimmat värivideotallenteet loytyy uploadattuna jo virallisilta lähteiltä videon oikeudenomistajan toimesta epäilisin Youtubestakin vuodelta 1978. Moni maailmantähteyttä maistamaan elämänsä aikana päässyt soittaja ei koskaan urallaan välttämättä yllä vastaavaan suoritukseen.


No, Kelttirokki -aktit, joita Essential Celtic Rock -artists", niin sittenhän metalli on aika suoraan humaanissa musiikkikehtyspuussa metallimusiikkiin, niin Celtic Metal, eli Folk -metalli, mitä metallin alagenre on laajentunut noin 30 vuotta syntymänsä jälkeen kunkin alueen ja kulttuurin omat paikalliset, tai kansalliset folk-metal -bändit ottavat vaikutteet omasta kansankulttuuri/perinteestä yms. mytologiasta.


Suomessa Kalevala lienee vanhimpia, tälläkin hetkellä on CD+DVD Amorphikselta lainassa lähikirjastosta itselläni, vielä en ole sitä kuunellut, mutta Ensiferum levyn kannen teeman pohjalta lainasin kirjastosta Thalassic -tuplaCD:n, joista Bonus CD ei ole kuunelltavissa digitaalisesti ainakaan Spotifyssä. Innostuin oitis! Olen nyt kuunellut Ensiferumin kyseisen Thalassic -tuplan ainakin neljä kertaa tarkasti. Amorphis oli jo 1994 profiloitunut jonkinlaisena pioneerina Suomessa, mitä koko folk-metal genre oli uusi maailmalla, Euroopassa lähinnä, uraauurtava Kalevala-mytologiasta bändiprofiilinsa, artisti-imagonsa kanssa yrityskuvaa ylläpitävä orkesteri.


Ensiferumin tuossa Thalassic -tuplassa on mielenkiintoinen kansanmusiikista instrumentteja ja sävelkulut kansanmusiikista ja teksti on tuossa 2020 -julkaistussa uudessa kappaleessa Kalevala-mytologiaan, tai kansankulttuuriperinteeseen Suomemme kansan mytologiaan pohjautuva jonkinlainen riiulaulu, josta pidin erityisesti!
Nyt olen toistaiseksi scoutannut Mark Knoplfer -yhteyden jälkeen päädyin kuuntelemaan olennaisia Kelttirokin artisteja, ja Keltti-metalli tuli sitä kautta, laajennettuna tajusin folk-metal tietoutta etsiä netistä, niin äkkäsin tämän hienouden joka kulttuurissa, mitä joka kansalla ja maan kolkalla on omat paikalliset, kansallisesti tunnetut tai vähemmän tunnetut artistit, ja miellän musiikin historian tyylilajikehityksineen humaanista lähestymistavasta, niin siinä määrin folk-metalli on lahja kulttuuririkkauden kaikille kansakunnille globaalisti!


Sitten vielä, mitä melankoliaan itsellänikin on taipumusta, metsät ovat aina minulle olleet tärkeitä, yms. Kalevalastakin olen tainnut esittää jonkinlaisen oman tulkintani siinä määrin "maallikkotulkinta" jo lopetetulla Tiede -lehden keskustelupalstalla, mitä Kalevala on kirjahyllyssäni ja palaan siihen aika ajoin, tarina on tuttu pääpiirteittäin, vaikka tässä nyt Kalevala-tutkimuslaitokseen ole mitään asiaa, eikä opiskella enää mitään tässä 40-vuotiaana, yleissivistävänä pidän humaanisti kirjallisuudesta, teksteistä, musiikista, ja kulttuurin seuraamisesta ja aikani seuraamisesta tietenkin usealta eri yhteiskunnan osa-alueelta.


Siis ketjuni, jossa kotimainen Folk-metalli instituutti Ensiferum räjäytti pankin kiinnostuksestani globaalilla tasolla folkrokista, metallimusiikista erityisesti, koska se on ensirakkauteni siinä esivarhaisteini-iässä, kun vielä C-kasetit piti ostaa Anttilan Top Ten -osastolta, kun se herääminen musiikin kuunteluun syntyi. Folk-Metal -innostuksen räjäyttäen tajuntani oli pääpiirteittäin seuraava:


Mark Knoplferin vaikutteet kelttikulttuurista > Olennaisten kelttirock-yhtyeiden musiikin kuuntelu ja siihen perehtyminen > Keltti -metalli, laajentaen Folk-metalliin yleisesti, Kotimaisuus aina plussaa näin natiivina Suomalaisena, kotimaiset Folk-metalliartistit -> Runosmäen lähikirjaston levyhyllystä poimittu "Ensiferum - Thalassic -tuplaCD"