OG-lomamatkailusta mietteitä

Vielä ei ole tilanne bisneksien osalta siinä pisteessä, että maa alkaisi polttaa täällä kotimaassani Suomessa niin paljon jalkojen alla, että pitäisi tiedottaa seuraajille ”Gone Fishing”, ja poistua maasta ja kadota maan alle.

Yksi tapa tietenkin tehdä se on oman empiirisen kokemuspohjani mukaan majoittua sellaiseen backpacker guest house dormitory, eli yhteismajoitustilaan laittomana siirtolaisena, että ei hanki virallista kansalaisuutta, ja mitä oma kokemukseni niistä on, niissä enimmäkseen asustelee vakituisesti juuri jostain syystä laittomasti maassa olevia, ja sitten rahoittavat elämisensä suorittamalla erilaisia tehtäviä, joita eri järjestäytyneet koplat maksavat eri suuruisia palkkioita niistä suoritetuista tehtävistä.

Niitä on ympäri Eurooppaa, ja maailmalla joka puolella, varmaan myös liittyy osittain reppureissailun varjopuoleen, mikä se pimeä puoli siinä on, varmaan on Suomessakin jonkinlainen joukko lentoyhtiöiden asiakastietokannoissa, jotka ovat tilanneet meno-paluu lennon etukäteen, mutta lopulta sillä porukalla tulee käytettyä pelkkä menolippu siitä syystä, että he eivät koskaan palaa takaisin sieltä, mihin ovat lentäneet menolipulla.

Yksi humaanista lähestymistavasta tuon porukan kohtalosta voi olla juuri tuo, että ovat sekaantuneet siellä kohdemaassa joihinkin noiden roskajoukkojen palkkiotehtäviin, ja sitten eivät ole ymmärtäneet selvitä niistä.

Se on nyt vain niin, että jos haluaa tavallisen turistin näkökulmasta OG-lomamatkailua harrastaa, vaikka pienemmälläkin budjetilla, niin majoitukseen kannattaa panostaa rahaa, ja kiertää kaukaa halvimmat yhteismajoitusmuodot, jotka ovat ylipäätään ylitäyteen buukattuja yleensä, mitä oman kokemukseni mukaan niihin myydään enemmän yöpymisiä, mitä niissä on niitä vuodepaikkoja.

Yleensä vähänkään maineikkaamman jopa kolmen tähden hotelleissa, tai voi se olla kesähostelli tai vastaava, niin niissä yleensä on se tavaroiden säilytyskin järjestetty turvallisemmaksi asiakkaan näkökulmasta, vaikka niissäkään nyt mitään 100% turvassa ole mikään välttämättä.

Vaikka ei lennot nyt maksa mitään, niin majoitus ja sitten siihen kannatta myös panostaa rahaa, että on riittävästi ostovoimaa käyttää paikallisen kulttuurielämän ja paikallisen ravinnon hankkimiseen sen lisäksi, että tutustuu kohteen paikallisten ihmisten käytösetiketteihin, maneereihin, ja sitten toimintakulttuuriin ylipäätään, että ei sitten tule yllätyksenä mikään vuorovaikutustilanne välttämättä ihmeemmin, voi välttyä monelta harmilta.

Matkavakuutus tulee halvemmaksi, jos sen ostaa voimassa-olevaksi ainoastaan loman ajaksi siihen kohdemaan maahan, ja sitten ylipäätään no en tiedä Viron ja Ruotsin lomamatkoista itsekään tehnyt ulkoministeriölle sitä matkustusilmoitusta, mutta kyllä se nyt ylipäätään kannattaisi aina tehdä, jos paikan päällä sattuu jokin sellainen esim. luonnonkatastrofi isompi esim. niin sitten on tiedossa, että paikan päällä on myös suomalaisia.

Puhelimessa nyt hyvä olla oman kotimaan se kohdemaassa osoite suurlähetystön varmuuden vuoksi, vaikka sitä nyt ei normitilanteissa tarvitsekaan, ja netistä saa viranomaisten säädökset ja ohjeet maahan saapuvalle sieltä kohdemaan virallisista ulkoministeriön lähteistä, niihin kannattaa tutustua, esimerkiksi jos on jokin sellainen lääkitys, jota täytyy säännöllisesti käyttää, niin lääkärintodistus kotimaasta kannattaa hankkia. Jotkin Suomessakin yleiset neurokipulääkkeet luokitellaan esimerkiksi Yhdysvalloissa Pain Killers, eli kielletyiksi kipulääkkeiksi, joita ei saa tuoda maahan, itsellänikin on reseptilääkkeenä lääke, jota tarvitsen päivittäin minulle on määrätty, ja jos en hankkisi lääkärintodistusta ennen Amerikan matkaani, saisin syytteen huumausaineiden salakuljetuksesta, ja se nyt ei ole aivan hohdokkain ja paras tapa saapua maahan.

No, kuten aiemminkin todettua, en ole nyt lähdössä Amerikkaan, ja sen voi nyt unohtaa, mutta tämä nyt vain esimerkkinä.