Björn Ulvaelusin ja Benny Andersonin vaimoineen perustaman ja alun perin alkuunpistämän ABBA-yhtiöiden markkina-arvo ylitti yli miljardin taalan nettovarallisuuden kaikkine osakkaineen.

Mitä Maccan arvioitu omaisuus ja nettovarallisuus on muistaakseni 200-300 miljoona taalaa korkeampi viimeisimpien tietojen mukaan, joka käytännössä tarkoittaa hinnä Beatlesin markkina-arvoa.

Suomen markkinoilla toimineista artisteita vastaavan tasoista bisnestä hyvällä tavalla alusta lähtien tehneistä esiintyjistä on Juice Leskinen, jonka verotettavat vuositulot oli vielä 2006 Juicen kuoleman jälkeen usean vuoden ajan useamman sataatuhatta euroa ollen vielä kuolemansa jälkeen Suomen eniten tienaava artisti.

Mitä tulee liiketoimintaan, bisneksen kanssa ei leikitä, ja liiketoimet pitää hoitaa top-down-lähestymistavasta liituraitana, vaikkakin on esintyjä tai artisti, se on se mitalin kääntöpuoli.

Mitä juristin näkökulmasta ihmisen elämä ja elämän päättymisen jälkeen kuolinpesä on itsenäinen oikeustoimija eli verrattavissa siinä määrin Osakeyhtiöön, siihen pisteesen saakka, kunnes jos viivan alle jää tappiollinen tulos lopulta, juristi hakee käytännössä kuolinpesän konkurssiin, niin vastuut ja velvollisuudet kuolleen ihmisen veloistakin lakkaa perikunnan osalta siihen pisteeseen, muutoin nekin periytyvät.

Mitalin kääntöpuolella erityisesti musiikin esittäjien puolella ja musiikkibisneksessä jää arvioitavaksi hyvien asianhoitajien kanssa sidosryhmäläisinä liiketoimet hoitaneiden ja edes jokseenkin menestyneet artistit se, kannattaako perikunnan yhtiöittää kuolinpesä. Pitää arvioida, onko saavutettava taloudellinen hyöty jollain aikaperspektiivillä riittävän suuri suhteessa asianhoitokuluihin. Yleensä ei ole ainakaan Suomen mittakaavassa.

Siinä kohtaa, jos perunkirjoituksen tekevä puolustusjuristi perikunnan toiveesta yhtiöittää kuolinpesän, niin se säilyy itsenäisenä oikeustoimijana, mikä tarkoittaa sitä, että sitä yhtiöitettyä kuolinpesää vastaan on mahdollista nostaa oikeuskanteita, ja vastaavasti sitten se kuolinpesä voi nostaa oikeuskanteita muita toimijoita vastaan. Pitää olla resurssit molemmin puolin hoitaa asia, erityisesti taloudellisesti, koska erityisesti musiikki-alalla vaikka tuote ei olisikaan täydellistä priima-tavaraa, niin enemmän se, minkälaisia sopimuksia tekee ja miten sen bisnespuolen hoitaa elinaikanaan, koska musiikkiteollisuudessa pätee samat liiketalouden pelisäännöt, kuin muillakin toimialoilla, että se yrittäjän toimintaa rajoittaa ja sen pitää pysyä niiden sopimuksissa eriteltyjen ja määriteltyjen asioiden puitteissa, jotta välttyisi sopimusrikkomuksista aiheutuvista oikeuskanteilta, ja vastaavasti, jos vastapuoli rikkoo toistuvasti sopimuksessä määriteltyä, ja siitä arvioituna koituu merkittäviä taloudellisia vahinkoja, pitää olla resurssit myös oikeusteitse eliminoida tappioiden nousu. Perikunta uusii sopimukset aika-ajoin, ja varallisuus kasvaa hamaan loppuun saakka.

Varmaan Broadwaylla pyörii useampiakin Beatles- ja ABBA -musikaaleja ympärivuotisesti pyörinyt pitkään ja pyörii vielä pitkään, ja kaikkineen, mitä niitä musiikkiia käytetään ympäri maailmaa tauotta yhä uudestaan ja uudestaan, ja kaikki muut nuottijulkaisut eri formaateissa kaikille mahdollisille instrumenteille, niin Beatles on mielestäni ja itselleni merkityksellisempi artisti ja käsittämättömyydeessään tärkeämpi itselleni, mitä ABBA, vaikka periaatteessa ne ovat samaa raskaan sarjan liiketoimintamenestyskonseptia harjoittavaa yhtiötä, ellei peräti konserneja lopulta satojen edunsaajien ja osakkaiden yhteennivoutumia.

Noista ABBA:n jäsenistä lienee rikkain nettovarallisuudeltaan tällä hetkellä maailmanlaajuisen erosävelmän Winner Takes it All laulava Agnetha Fältskog.

Miettikääs tätä vakavampaa asiaa vähän välillä puhuen, eikä niinkään asiaviihdettä.

Tämän vuodatuksen jälkeen on hyvä nostaa promilletasoa veressä, ja sitten taas seuraavassa postauksesta eteenpäin palata ideapajani ja tämän blogini toiminta-ajatuksen mukaiseen sisällön tuottamiseen, julkaisemiseen ja toimittamiseen.

Tämän artistin ja musiikin esittäjän liiketoiminta-luennon kertoi muuan turkulainen punavihreä paikallisella tasolla yleisöä rakentava harrastemusikantti Jere Sumell, jonka kanssa olen ollut tässä elämäni aikana tekemisissä jonkin verran.