Mitä oikeastaan missään virallisessa tiedotekanavassani ole päivityksiä tehnyt tämän vuoden puolella oikeastaan mitään, niin voisin ajan kuluksi muutaman poiminnan tehdä ihan pelkästään kotimaisten valtauutismedioiden uutiskynnyksen ylittäneistä tapauksista ja eräistä muista tunnetuista lähteistä kuulemaani hyvällä murteella puhuttua tekstiä maallikon näkökulmasta, joissa mielestäni on suuri sosiaaliporno- ja asiaviihde -pitoisuus.

Kaksi ensimmäistä nyt oman tieteen oppialani näkökulmasta liittyy yksityisyrittäjien toiminnasta uutisoituun.

Toimitusjohtaja-yrittäjän muutaman sadan tuhannen euron veroedut Suomessa

Tämä taisi olla jo joulukuun loppupuolella musitaakseni maikkarin verkkouutispalvelussa julkaistiin tämä uutinen, jossa jotakuinkin se meni näin se asia siinä:

Toimitusjohtaja ajoi Suomessa kaikki ajonsa työsuhdeautolla, mikä oli käyännössä tämä oli vuokrannut omasta Virossa sijaitsevasta yriyksestä.

Huvitavalla tavalla lopulta sitten selvisi, että muutaman sadan tuhannen euron veroedut sillä tavalla saanut, kun kyseinen liikemies oli pysäytetty tuollaisessa aivan tavallisessa arkisen asian jokaiselle autoilijalle välillä mitä poliisit järjestävät noita rutiiniratsioita. Poliisithan sitten selvittää siellä Maijassa on se tietokone tai pääte siinä kuskin vieressä etuosassa, mistä ne voi tarkistaa tarvittavat tiedot pidättämistään henkilöistä, tai ajoneuvoista tai ylipäätään varmaan kaikkeen tarvittavaan tietoon poliisin tietojärjestelmästä, mitä tuollainen passipoliisi-partio vuorollaan tarvitsee mahdollisesti selvittää.

On totta, että ei varmasti ole ainoa, joka Suomessa hankkii liiveihinsä veroetuina autoilustaan kysesellä tavalla, mitä Suomesakin on paljon Virossa toimivia sellaisia yrittäjiä, jotka ja selviävät paikallisesta yrityskulttuurista ja ymmärtävät miten siellä toimitaan. Enimmäkseen varmaan ne on näkemykseeni pohjaten sellaisia vanhan koulukunnan aika kokeneita toimijoita, jotka jossain kohtaa on siihen kulttuurin laajentaneet sitten bisneksiään. Oma käsitykseni on, että mitä Viro on liikeoiminta -ympäristönä täysin eri, mitä Suomi, ja käsitän jokseenkin niitä haasteita, mitkä tekevät siitä ehkä sillä tavalla kuitenkin haastavan ympäristön tehdä liiketoimintaa, niin se on ihan totta, että ei ole ihan jokaisen toimintakenttä, vaikka Suomessakin on joitain toimialoja, joilla Suomessa juridisesti toimivat niiden on kyettävä ja toimittava myös virolaisten kanssa.

Jäätelö-koijarit iski taas veroeduista itselleen              

Tämä nyt on jo vanha tapaus, ja tämä nyt ei ole poimintani painetusta tekstiuutislähteestä, mitä tämä tuli tuossa tämä case onko se Sanoma Media Finlandin Nelosen sisarkanava, mikä lähettää sitä Suomen tulli rikosten jäljillä -sarjaa.

Tapaus, miten se oli edennyt oli huvittavan oloinen:

Siinä oli muutamalla miehellä jäätelön valmistus, maahanuonti ja myynti -toimiala elintarvike-teollisuudessa, mikä liittyy siihen kategoriaan kaupparekisterissä.

Se lähti siitä liikeenteeseen se selvitysvyyhdin purkaminen, kun alkoi tietyissä piireissä epäilykset heräämään jostain hämäräbisenksistä, mitä kyseinen jäätelökioski oli poikkeuksellisen lyhyessä ajassa voimakkaasta ja poikkeuksellisen agressiivisesti laajentanut toimintaansa mittarina tietenkin se alan normaalitianne, ja näin poispäin.

Sitten Verohallinnosta siinä oltiin selvitetty, että kyseinen jäätelökauppias on oliko se jossain ruokamessuilla näyttele-asettaja- slotin hankkinut, niin verotarkastaja oli mennyt asiakkaan roolissa sinne messuapahumaan.

Sitten valvova silmä oli tehnyt jotain habainoja liittyen siihen standin ja esityksen sisältöön, no musitaakseni siinä ohjelmassa nyt ei sitä enää kerrottu, mikä siinä oli kiinnitänyt huomiota, enkä itsekään tiedä tuosta toimialasta sen enempää, niin en mene edes arvelemaan mitään.

Siinä oli sitten selvinnyt, että siitä tuodusta jäätelöstä ilmoitettu painomäärä oli mitoitettu alakanttiin sillä tavalla, että siitä ne yritäjät saa sitten veroetua hämäräkonstein. Sitten siinä ohjelmassa oli siinä casessa ollut se verotarkastaja esiintyi siinä, niin siinä totesi, että kyseisessä jäätelön maahantuonnissa verottaja on täysin sen tiedon varassa, mitä se yrittäjä ilmoittaa, varmaan johtuu siitä sitten että jos ei ole mitään virallista lähdetä mitään verotoimiston kaltaista virallista auktoriteettia, mistä jokin verotaja voisi sitten tarkistaa sitä asiaa.

Tässä nyt pari koijarifirmaa, mitkä veroetuja hämäräkonstein oli niin merkittävästi saavuttanut, että nousi ihan valtakunnan mediaan uutisotsikoihin.

Mitä joka toimialalla on mitä hämärämpää pisnismiestä, joka tavoittelevat taloudellista etua kepulikonstein, niin varmaan se yleisin, mikä siinä sitten se lopulta rikostutkintanimike on, niin veropetos varmaan yleisin niistä. En tiedä onko näin, ja se ei varmaan ole ainoa, koska en tunne läpikotaisin kaikki toimialoja, ja mitä siihen liittyy siihen toimintaan, ko varmaan tosiaan joka toimialalla on myös kaikenlaisia vilunkimiehiä.

Kolmannen poimin vielä, mitä nyt on tapetilla nämä vartijoiden toiminta

On totta, että mitä siinä vartijakoulutuksessa, tai järjestyksenvalvonta-hommassa ei tarvitse mitään koulutusta, en tiedä kauanko se kurssi kestää, mutta lisäksi kun se ei ole luvanvaraista toimintaa se järjestyksenvalvonta, niin on selvää, että useampikin varmaan rikollisryhmittymä on pistänyt järjestyksenvalvontafirman pystyyn. En tiedä, onko näin, mutta voisi kuvitella, koska ne toimet, mitä siihen vaaditaan, että sen saa juridisesti pystyyn ennen sitä virallista aloittamista, niin se suosii nykyisellään mielestäni just kyseisten järjesäytyneiden alamaailman ryhmien intressejä.

No, se liike-asiaviihteestä, vaikka tuossa tuli ihan asiaakin viimeisessä kappaleessa.

Sitten, mitä tykkään kuunella podcasteja, ja suosikkikanavani on yhä vielä nykyään Yle Puhe, vaikka Areenassa Yle julkaisee ne podcast-sarjat koko sarjan kuunneltavissa tavallisesti jo nykyään ensijakson julkasun yhteydessä.

Muistaakseni viime viikon loppupuolella satuin ihan sattumalta kuuntelemaan Yle Puheelta mitä sieltä Ylen Tiedeykkösen jakso.

Pyhä vesi - muinaisissa mytologioissa vesi oli olemassa jo ennen luomista

Kyseinen jakso on julkaistu Areenan podcast audio-sarjassa tiistaina 27.12. klo 6.03

Kuunneltavissa toistaiseksi

 

Kyseisen podcast-jakson asiantunijana toimiva Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen, en mene kyseisen miehen pätevyyttä ja asiantuntemusta millään muotoa kyseenalaistamaan omalla oppialaan, mutta maallikko mitään kyseistä alasta ymmärtävänä siinä punaviiniä olin juonut omaksi ilokseni hyvän tovin, niin mieliala nousi niin paljon, että piti vielä seuraavan vuorokauden aamuyön tunteina kuunella jakso uudestaan.

 

Sen lisäksi, että professori Nissisen puhe on lupsakkaan kuuloista murretta silä alueelta näemmä, mistä mies on juuriltaan kotoisin, mutta kieli ja sanavalinnat, ja maallikkona kun alkaa miettimään kyseisen suullisen ulostulon asiasisällön merkitystä ja yhdistelee sitä omaan läpeensä kieroutuneeseen tajuun assosioida omassa mielessään mitä vääntyneempään suuntaan johdatella itsekin kieleen perustuen sitä asiaa, niin ei tästä puheenvuoroista voi muuta kuin pitää. Varmaan moni muu, mitä tiedän että samankaltaista kieleen perustuvaa omana ajanvietteenä asiaa tykkää kuunella tai lukea, niin mitä kyseinen jakso on kerännyt jo tähän 9.01.2023 jopa 27104 kuuntelukertaa, mikä varmaan on jokseenkin paljolta ainakin kuulostaa näin lyhyen ajan sisään, niin on tajunnut jokseenkin miehen puheet ainakin osittain samaan suuntaan kuin itse.

 

Kyseinen Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen tuli kyseinen nimi ja ihminen ensimmäisen kerran elämässäni missään yhteydessä vastaan, niin kiinnostuin tottakai katsomaan hakukoneella, onko miehellä jotain blogia tai jotain mitä löytyy tekstiä jos löytyy jotain, onko taso yhtä korkealuokkaista. Petyin vähän, kun oikeastaan ei muistakseni löytynyt oikein muuta, kuin tuo vapaan Wikipedia-Suomi yhteisön kenen tahansa laajennettavissa oleva esittelylyhennelmä miehestä, ja sitten en lähtenyt kaivamaan noita akateemisia julkaisujakaan mistään arkistosta, mitä niitä on ja niitä tutkimusportaalien tutkijoiden tuon tason oppiarvon ja ammatin papereita avoimesti luettavissa, koska joka tieteen alalla on omat metodit kirjoittaa sitä virallista akateemista tekstiä, en tiedä mitä ne on teologian saralla, mutta siinä poistuu se mahdollisuus, että niistä tuskin löytyy mitään itseäni kiinostavaa, koska kiinnostuin aivan musita syistä katsomaan kyseisen miehen tekemisiä pikapuolisesti maallikkona ihan musita syistä.

 

Pistän nyt tähän tuon radio-podcast -jakson Areena-lähteeni kyseiseen jaksoon, jos ei vielä joku ole kuunellut sitä tämän blogin aktiivisista seurajista:

 

Lähde:

Pyhä vesi - muinaisissa mytologioissa vesi oli olemassa jo ennen luomista

https://areena.yle.fi/podcastit/1-63950525