Teräsmies oli muistaakseni nuoruuteeni liittyen huumorisarjakuvien kultakaudella muistaakseni Peräsmies tasokkaana pitämässäni Pahkasika -huumoriprinttijulkaisussa, jossa muuten myös nykyinen päivittäislehdissä julkaistavan suosikkisarjakuvani Fingerporin luoja Jaarla aloitti sarjakuvien parissa uransa.

Ryhmäteatterin porukan 80-luvun televisioviihteen hyvin aikaa yhä 2022 kestäneen todellisen klassikkosarjan maikkarilla esitetyn Tabun kohtaus oli myös Teräsmies -sankarihahmon jäljillä nimellä ”Eräs mies”. Siellähän oli ”Yövartijan tapaus” -kohtauksessa sen lisäksi, että siellä käytävällä on Mona Lisa -taideteos, niin Pahkasikahan on siinä lehden kannessa otsakkeella ”Paskasika”.

Tabusta puheenollen, Tabu DVD-boksin useaan otteeseen läpikoluneena ja ulkoa jo hyvin muistavana kaikki jaksot, Isänmaasarjahan aloittaa BBC:n varmaan tunnetuimman luontotoimittajan väännöksellä ”Atte Poro”.

Mitä itse, mitä ihminen on oman aikakautensa ja elinympäristönsä vuorovaikutteisuudessa muiden saman sukupolven edustajien kanssa, yleiskäsitys on muodostunut SDP -puolueesta ja sukupolveni sen liikkeen parissa toimivien osalta yksi syy, miksi pidän järkyttävimpänä puolueena niistä kaikista, mitä voinee kiteyttää toteamukseen ”Demarin Bemari”. ”Välimalli-paska”, miten Kummeli-ryhmä jostain oliko se autosta mainittu, Kummelissa nyt on hyvin varmasti tietoisesti vältetty mitään politiikka-viittauksia, joten missään nimessä se ei liity millään muotoa Kummeli-sanastossa demareihin lainkaan, eikä edes yhteen, joten näin ollen ei kehenkään.

Mercedes Benz, Mers Edes, enemmän edessä, ja sitten mitä perse on naisilla ja miehillä takana, niin jos se olisi juuri etualalla, niin sittenhän voisi puhua Persedes, eli Perse Edessä, PerseEdes. Usein on tullut myös vastaan Perseelleen Lens,

Mitä autotermistöön liittyy, niin usein tuohon Mersu-termistöön myös kuullut viitattavan Takaloosteri ja hihnan hirttäytyminen kiinni erityisesti loppuuajetuissa käytetyissä vanhemmissa automalleissa viitaten kytkimeen.

Mitä tulee tuohon hihnan kiinni hirttäytymiseen, niin paikannimistä Helsingissä on monimerkityksiä ajattelun aihetta ja sitä avartavaa aivojumppaa kielen parissa nautiskeleville mielenkiintoinen lähiön nimi, kuin ”Heinäpalo”. Sitten Herttoniemen osalta kävi mielessä kerran ”Hirttolinna”.

Nykyajan Turun linnan Paronit -ilmentymän alle sisältyvät ihmiset enimmäkseen kortteeravat vaihtelevia aikoja Saramäessä, näin puheen tasolla, eivätkä lähellä Turun Satamaa.

Kävi mielessä ravintolannimistä erityisesti Turussa on niistä kokemusta.

”Surutoin”, ”Kanaparoni”, jo toimintansa lakkauttanut erään lähiön nimen alle ristitty maailman kuulun tutkimusmatkailijan nimen mukaan ”Marco Polo” paikallinen elintarvikehuoneisto.

Puheen tasolla on nyt aivan loppuun asti kulutettu ”Pitää ottaa selvää ensin joka tapauksessa”, mutta samaan kategoriaan puheen tasolla lienee kuullut usein ”Nuo muuten kesälomat tässä painaa aika voimakkaasti päälle aivan piakkoin”, tänäänkin alkuillasta paikallisen pubin terassilla oli jo porukka epäilemättä kesälomien viettoa aloittelemassa. En epäile lainkaan, etteikö olisi ollut, mitä tässä sää suosinut jo hyvinkin kesäisenä jatkunut jo usean päivää peräjälkeen. Mikäs siinä.

Mamban hitti ”Vielä on kesää jäljellä” tarkoittaen ehkä myös tietyissä arkipäivän sankarien piireissä, että Loppukesän pituus on mitattavissa tilavuusmitalla Koskenkorvapullon jäljellä olevasta juomamäärästä.