Eilinen ilta oli siinä määrin poikkeus, mitä en viettänyt aikaani pääosin tietokoneella tai tietokone-harrastuksen parissa edes roikkuen netissä, mitä aika kului lähinnä television äärellä, mutta mitä sunnuntaina loppuiltapäivästä lueskelin Iltasanomien alla olevan päivän televisio-ohjelmataulukon sivulta vakio reurssinin palaavana vierailijana illan ilmaiskanavien ohjelmatarjontaa niitä ohjelmakuvauksia, niin ei sieltä nyt noussut muuta mielenkiintoista esiin, paitsi ohjelmakuvauksen perusteella ”Laittomien autojen takavarikoijat”. Tämä nyt siinä määrin, että jokainen nyt tiedostaa aikuinen ihminen sen, että mitä ohjelmat eivät ole suoria lähetyksiä valta-osa, että ne ohjelmat ovat moneen kertaan katsottu sellaisten asiantuntijoiden toimesta läpi ennen, ennen kuin mikään kanava mitään ylipäätään lähettää, että niissä nyt mitään mihinkään vuorokaudeen aikaan sillä tavalla tapahdu mitään sillä tavalla hämärää tai hyvän maun vastaista, mutta ohjelmakuvauksen ja ohjelmatyypin yhdistelmän luettuani ajattelin katsoa ihan televisio-ohjelmana tämän, mitä se pitää sisällään, mitä ohjelmakuvaukset genreineen valmistusmaineen vihjeitä antoi mahdolliseen asiaviihde-puoleen.

Ohjelman kuvauksen perusteella ”Tässä ohjelmasarjassa esitetään Britanniassa toimivan yksityisen autojen takavarikointeihin erikoistuneessa yksityisyrityksessä toimivien ammattilaisten arkea”. Ohjelmagenrenä on tositelevisio/reality ja valmistusmaa Iso-Britannia ja valmistusvuosi selvitin myöhemmin on 2021, mitä tämä oli kahdeksalta tuli toisen tuotantokauden avausjakso ensiesityksenä.

Tämä on mennyt ohi aiemmin, mitä nyt näköjään MTV Katsomossa koko sarja katsottavissa ilmaispuolella, mitä sieltä selvisi, että viime maaliskuusta lähtien on ollut siellä. Nythän siinä on seurattavaa 8 jakson verran.

No, eilen illalla kuitenkin koneelta lähdin selvittelemään, mitä näihin matalan kynnyksen tietosarjakirjoihin tulee, aloitin selvityksellä, montako osaa ”For Dummies” -tavaramerkin alla on julkaistuna niitä osia. Selvisi sitten, mitä se on varhaisin näistä, mitä ensimmäinen osa on julkaistu 1991. Niitä on muitakin samaa liiketoimintamallia käyttäviä muiden kustantamojen toki näitä matalan kynnyksen tietokirjasarjoja. Esimerkiksi ”Idiot’s Guide to” -sarjaa on julkaistu vasta 131 osaa, mutta kustantaja on aloittanut reilusti paljon myöhemmin, oliko muistaakseni 2000-luvun jälkipuoliskolla.

Näitä on suomalaisten kustantamoidenkin matalan kynnyksen tietokirjasarja-brändin alla sarjoja ollut ainakin, ”Opi helposti” -sarja on ainakin ollut, en tiedä julkaistaanko siinä enää uusia osia. Muistaakseni siinä oli ja se ”Opi Helposti” rekisteröity tavaramerkki, voin muistaa väärin. Kuitenkin nekin kaikki kirjat olivat eri kirjoittajien, tuskin kotimaassamme niin paljon haamukirjoittajia käytetään, mitä ne on hyvin tarkkaan alusta lähtien samaan konseptiin ulkoasultaan, sijoittelultaan, ja tekstien osalta ne sisällöt näissä.

En tiedä, käyttääkö nuo ulkomaiset näiden matalan kynnyksen kustantajat haamukirjoittaja-nimiä, mutta ainakin tuossa For Dummies -sarjassa jullkaistaan aika pian jo uusi osa sellaisesta aiheesta, joka on jokseenkin tuore tai uusi ilmiö sillä tavalla nousee ehkä esiin, että sillä on riittävästi yleisöä. Kävi mielessä, jos joku asiaan jo syvästi perehtynyt laatii sen käsikirjoituksen sellaiseen muotoon siitä uudesta trendaavasta aiheesta, että se on mahdollisimman simppelia ja vähällä muokkauksella sovitettavissa siihen muottiin, mitä nuo kirjojen sisällöt noudattaa sitä samaa kaikki, niin sittenhän se kustantamo saa sen teoksen markkinoille nopeasti. Nehän on pääosin eri kirjoittajien ne teokset, vaikkakin se alun perin ensimmäisen ”DOS for Dummies” -teoksen kirjoittaja luin eilen ”Stupid Money” -teeman alta on kirjoittanut omalla nimellään 6 noita ”For Dummies” -teoksia. Aluksi ne oli ainoastaan tietotekniikka-aiheista, mutta nopeaan tahtiin niitä sitten julkaistiin, mitä nyyntiluvut oli hurjat, että kauppa kävi, niin sehän on selvä, että niitä tuli sitten lisää aika nopeasti. Sama sitten tässä, mitä muillakin toimialoilla, että sitten aika pian tulee joku kilpailija alalle jakamaan täyspottia, kun havaitsee, että tällainen menestyskonsepti uusi on olemassa.

Asiaviihdepuoleen siinä määrin, mitä katselin sitten näistä ”For Dummies” -sarjan kokoelmista, mitä kävi mielessä, onko nettiin joku matalan tietokirjasarjojen keräilyyn erikoistunut ihminen julkaissut netissä listoja, tai kuvia kirjahyllystä kokelmastaan tämän keräilyartikkelin osalta. Ei oikein löytynyt muuta, kuin sitten Youtubesta hauska lyhyt mahdollisesti Ranskan televisiossa esitetyn varmaan jonkin sarjan kohtaus siitä päätellen, mitä siinä oli staattiset ranskan kielellä ne tekstitykset mitä siinä oli audio englannin kielellä missä sitten sällillä oli isot kirjahyllyt täynnä pelkästään sisältäen näitä ”For Dummies” sarjan osia.

Pääasiassa kaikenlaiset kirjat ja kotimaiset äänilevyt ovat taloudellisten etujen hankkimiseksi jossain kohtaa elämässä ne voi poissulkea keräilymielessä pääsääntöisesti, mitä olen perehtynyt asiaan. Katsoin eBaysta, missä hintaluokassa käytettyjen kirjojen jälkimarkkinoilla nämä matalan kynnyksen tietokirjasarjan osat liikkuu, niin ei ne muutamia euroja kallimpia ole sitten, ja tuskin koskaan tulevat olemaankaan mikseenkään rahallista arvoa niisä tule olemaan. Luin artikkelin, missä oli juttua, mikä on mielenkiintoista myös, että miten ympäröivän maailman tietyt ajankohtaiset ilmiöt vaikuttavat noihin ”For Dummies” -sarjan osien myyntilukuihin, että se ja käsittääkseni jonkinlainen saavutus bisnesmielessä kirjasarjan kustantamolle.

No, se siitä. Nyt taidan sulkea koneen, ja siirtyä MTV Katsomoon Britti-realityn pariin, mitä olen vasta osassa kaksi toiselta tuontakokaudelta otsikolla ”Laiton autokorjaamo”.